top of page
Foto van schrijverTiny house community Op de Bees

Bouwupdate: bezield de zomer door

Bijgewerkt op: 24 jul.


Dat een bouwproces stressvol kan zijn, wisten we al. Dat het ook zo fantastisch is, is nieuw voor de meeste, immers: bouwen is nieuw voor ons. Er gebeurt ongelofelijk veel op het terrein, elke dag ziet het er weer anders uit. We krijgen nu al ontzettend veel aanloop, mensen lopen en fietsen meestal zomaar het terrein op. Dat is niet altijd fijn en mocht je willen komen kijken en we zijn er, spreek ons even aan. Voor wie de voortgang nog niet met eigen ogen gezien heeft, hier een korte bouwupdate met vooral veel beeld.

Het CLT huisje van Suzan & Vladi stond er, zoals de meeste huisjes, binnen een dag. Omdat het dak er nog niet op zit, kwam - ondanks het afplakken - met de hevige regenval toch water binnen, langs alle muren. De schade valt gelukkig mee. De deuren, zeg nou eerlijk, té leuk gewoon! Tweedehands ingekocht en daarna geschilderd in mooi opvallend blauw. Ons architectenkoppel kan er wat van!

Ook in een dag opgetuigd: het CLT huisje van Bo & Lisa. Helaas hetzelfde verhaal qua wateroverlast maar het dak ligt er bij hen inmiddels op. Lisa doet alles zelf, mét hulp van familie. Het is een 'tough job' en ze hoopt voor kerst klaar te zijn, maar gelukkig is Lisa een 'tough chick' en is kerst nog ver weg. Bo zorgt dat de zaken thuis geregeld zijn, helpt mee met kleine klussen en levert moral support!


Wendy en Marcel hebben voor het houtskelet bouwsysteem van Smeets Houtbouw gekozen, en voor een vide. Ze hebben een licht (veel ramen) en hoog huis, waarbij de isolatie niet al in de muren zit, zoals gebruikelijk bij SH, maar er later ingelegd is. Dat ging razendsnel, net als de installatie van de kunstof kozijnen. Ook de elektra is al aangelegd in basis. Ze zijn super blij met het ontwerp en alle keuzes die ze gemaakt hebben.


Ryan is met zijn vader een huis aan het bouwen vanaf 'scratch', vanaf de grond dus! 'Gewoon', hoe het vroeger ging, heel heel lang geleden. Eerst zijn de spanten gemaakt, een hele klus om die omhoog te krijgen én op gelijke hoogte. Inmiddels is het hele dak al dicht! Ryan's huis - en tuintje - wordt afgewerkt in Japanse stijl en hij gaat er samenwonen met zijn vriendin Michelle, hond Naka en kat Naima.


Bij het houtskeletbouw huis van Nicole is inmiddels de hele binnenkant bekleed met blank populierenhout. Aan de buitenkant is het regelwerk in gereedheid gebracht zodat straks het larix hout er tegenaan kan in een buitengewoon bijzonder patroon. De meeste kozijnen zitten er ook in, maar helaas zijn de twee schuifpuien (voor) en het ronde raam (voor) kapot gevallen. Ze worden nu met spoed opnieuw gemaakt.


Het CLT huis van Anne en Natasja komt in augustus, maar dat betekent niet dat de dames stil gezeten hebben. Integendeel, met hulp van familie is het riool zelf aangelegd, er is een groot gat gegraven dat dichtgemetseld is (zelf aangeleerd!) voor de waterzak en de schroefpalen zijn inmiddels bedekt met zeil en schelpen. De schelpen zijn mooi maar vooral multi-functioneel en duurzaam. Check onze Instapost hierover!

Het verhaal van John lees je hier, hij begint in feite overnieuw met zijn plannen. Helaas kan hij zijn oorspronkelijke ontwerp niet realiseren omdat processen soms anders lopen dan gewild en gepland. Momenteel zit hij in de oriëntatiefase voor een duurzaam en betaalbaar customized tiny house, net als Maurien. Hij is o.a. gaan kijken bij Mube Spaces. We zijn super blij dat John blijft en zijn nieuwsgierig naar zijn nieuwe tiny paleis.


Het Nur Holz huis (massief hout) van Marcel is zo goed als af en gerealiseerd binnen de deadline, dankzij bouwcoördinator Jos Wagemans en het topteam van Swan Real Estate. Het is maar goed ook dat de 'tiny villa' klaar is, want de verhuizing is al in gang gezet en partner Nicole komt tijdelijk inwonen. De trap naar de vide is prachtig, de vide zelf heel ruim en de afwerking is subliem. Hier staat een staaltje vakmanschap.

Het huis van Ion en Hannah is nog in de ontwerpfase, wat logisch is gezien de fase waarin zij bij de community gekomen zijn (laatste vrije plek). Ze waren al gepassioneerd over duurzaamheid, tiny wonen en bijen en hebben een opmerkelijk ontwerp in gedachten. Een combinatie van vakwerk en leem, op palen. Nou, begin er maar aan! Dat gaan zij hopelijk dit jaar nog doen, eerst de vergunning binnen hengelen.



452 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page